Fitch zlepšila výhľad ratingu Maďarska z negatívneho na stabilný

21.12.2012 Celý región

Londýn 20. decembra (TASR) - Agentúra Fitch dnes zlepšila výhľad ratingu Maďarska z negatívneho na stabilný. Odôvodnila to úsilím vlády o zníženie rozpočtového deficitu. Samotný rating dlhodobých záväzkov susednej krajiny však ponechala na úrovni BB+. To je najvyššia známka v neinvestičnom, špekulatívnom pásme. Na ilustráciu, rovnakú známku má napríklad Macedónsko. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Naopak, ďalšia z trojice renomovaných, agentúra Standard & Poor’s koncom novembra znížila Maďarsku rating hlbšie do špekulatívneho pásma na úroveň, ktorá sa nachádza dva stupne pod hranicou investičného pásma. Ako dôvod uviedla vládnu politiku, ktorá "podkopáva" vyhliadky Maďarska na hospodársky rast.

Do tretice Moody’s hodnotí úverovú spoľahlivosť Maďarska o stupeň vyššiu známkou.

Fitch pripomína, že maďarský premiér Viktor Orbán predstavil balík nových daní, vrátane špeciálnych daní pre bankový či telekomunikačný sektor. Tie by mu mali pomôcť udržať schodok v rozpočte pod hranicou 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) a vyhnúť sa tak zastaveniu príspevkov z eurofondov.

Vláda predpovedá, že v nasledujúcich dvoch rokoch klesne rozpočtový deficit Maďarska na 2,7 % HDP. Európska únia je menej optimistická a predpovedá, že zatiaľ čo v roku 2013 dosiahne 2,9 % HDP, v roku 2014 sa vyšplhá na 3,5 % HDP.
 

Vyberte región